Margrethe Ingeman

Jeg er runden af en familie, hvor håndarbejde har været en del af hverdagen. Jeg har vist aldrig set min mor sidde med hænderne i skødet – der var altid enten sytøj eller strikketøj i hænderne når hun sad ned, og ligeså min bedstemor.

Det var mest de traditionelle former for broderi, syning og strikning der blev udført. Jeg har derfor tidligt haft håndarbejder mellem hænderne, hjulpet af familien.

Håndarbejde var også meget i fokus i skolen, hvor vi i 7 klasse havde til opgave at sy en kjole til os selv. Den blev faktisk brugbar. Siden syede jeg meget af mit tøj selv, og syede af og til også til min lille søster og min mor. Det var en tid med stoftryk og viklebatik, så det blev flittigt anvendt.

De mange korssting synes jeg ikke var spændende og havde svært ved at få tingene fra hånden. På den måde startede jeg en dug fra Håndarbejdets Fremme, da jeg var 16 og sagde for sjov at jeg nok skulle have den færdig til fars og mors sølvbryllup – det var lidt af en kamp at få det opfyldt, men det lykkedes.

Jeg lærte tilskæring hos en dameskrædder mens jeg var på skole i Schweiz som 16 årig, igen da jeg var i aupair som 19 år. Jeg fortsatte med at sy eget tøj, hvilket jeg gør stadig, i mange år godt hjulpet af Anne Lauri Schuricht.

I 70-erne blev jeg meget inspireret af et tekstilt ”bybillede” som hang i en kunsthåndværker forretning i København. Det gav et skub til at jeg lavede en stofcollage til vores hovedgærde i dobbeltsengen. Den blev til flere.

Senere havde ”Skovhuset” en udstilling med Nulle Øjgaard.

Det var en øjenåbner – dog var jeg overbevist om at det skulle gøres på maskine og ikke i hånden. Jeg havde ikke tålmodighed til håndsyning. Det har fulgt mig gennem årene. Indtil jeg for nogle år siden via Dansk Husflid kom til at deltage i Bettina Andersens Kurser i Frit Broderi. Herlige lange week-ender i Odense med ligesindede og et hav af udfordringer. Jeg blev færdig i januar 2015 med afgangsudstilling i Bettinas lokaler på Islands Brygge.

I begyndelsen af 80-erne stiftede jeg bekendtskab med billedvævning via et aftenskolekursus i Nykøbing Falster. Det gav mig blod på tanden, og gjorde at jeg de følgende år vævede billeder.

Siden har jeg fået basal viden gennem et par ugekurser på Skals Håndarbejdsskole. Jeg deltog også i de første 2 moduler af Lotte Helles kurser i Papirmageri i Kerteminde. Det har jeg siden gjort brug af i sommerhuset.

Jeg har gennem flere år fået undervisningen på Mable Roses Malerskole i oliemaleri og portrætmaling. Her fik jeg kendskab til de grundlæggende teorier og farvelære, samt nød godt af hendes foredrag on kunst og kulturhistorie. Desuden finder jeg collageteknik meget fascinerende til redesign af billeder, og benytter det også gerne i forskellige materialer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *